Hyperventilatie

Ontspanningsoefeningen bij Mensendieck van Blooijs in Bennekom.

Bij de ademhaling adem  je zuurstof in-, en koolstofdioxide uit. De ademhaling past zich aan aan wat je doet. Bij inspanning zoals hardlopen of fietsen heb je meer zuurstof nodig. Je gaat sneller ademen en je hart gaat sneller kloppen. In rust adem je langzamer en klopt het hart rustiger.

Wanneer je gespannen bent of angstig, kan je lichaam in een stresstoestand  geraken. Het is alsof je lichaam zich voorbereidt op inspanning. Je gaat sneller ademen en je hart gaat sneller kloppen. Hyperventilatie is geen aandoening maar het is een reactie van het lichaam op stress, angst, zorgen, ongerustheid, overmatige inspanning of emoties. Te snel of te diep ademen bij weinig lichamelijke inspanning betekent dat het zuurstofgehalte in het bloed hoger wordt en het koolstofdioxide te laag wordt. Dit gevoel dat er iets niet klopt is beangstigend maar het is belangrijk te weten dat hyperventilatie niet gevaarlijk is. Mogelijke klachten door  een laag koolstofdioxidegehalte:

  • Duizeligheid , zwart worden voor de ogen, gevoel van flauw vallen, vermindering van concentratie of het gevoel er niet helemaal bij te zijn, hoofdpijn.
  • Hartkloppingen, snelle hartslag, overslaan van hartslagen, kramp in de hartstreek of korte pijnlijke steken in de hartstreek.
  • Versnelde of verdiepte ademhaling, onvermogen voldoende diep door te ademen, vaak zuchten, gapen ,steken in de borstkas, beklemming op de borst, prop in de keel.
  • Vermoeidheid.
  • Tintelingen of gevoelloosheid in vingers, armen ,mond ,gezicht ,benen ,voeten .
  • Spierklachten in de vorm van stijfheid van vingers, armen, benen, rondom de mond.
  • Misselijkheid, opgeblazen gevoel, boeren, droogheid van de mond, diarree, obstipatie.
  • Koude handen of voeten of juist een gevoel van warmte in hoofd of handen of voeten.

Hyperventilatie kan er voortdurend zijn, zonder dat je merkbaar te snel of te diep ademt. Er zijn vaak vage klachten die constant aanwezig kunnen zijn.

Hyperventilatie kan ook in aanvallen voorkomen. Zo’n aanval kan bestaan uit een plotselinge gejaagde ademhaling-, hartkloppingen of andere negatieve lichamelijke gevoelens. Er ontstaat angst, een gevoel van controle verliezen of zelfs het gevoel dood te gaan. De angst versterkt de klachten en vaak is er de angst voor herhaling.

Wat kan je zelf doen?

Het helpt als je de klachten herkent en weet dat ze door spanning komen. Probeer jezelf gerust te stellen.

Soms helpt het om jezelf af te leiden, bijvoorbeeld door een slokje water te nemen of iets ingewikkelds te lezen waar je je op moet concentreren, dit kan je gedachten afleiden.

Indien je een hyperventilatie aanval voelt opkomen kan het helpen om in beweging te komen. Touwtje springen of de trap op en aflopen bijvoorbeeld.

Ga voorover gebogen zitten met de ellebogen op de knieën (en lees bijvoorbeeld een tijdschrift in deze houding). Of buk voorover naar je schoen. De voorovergebogen houding zal de adem laten zakken.

Aanpakken van de oorzaak: probeer na te gaan hoe de hyperventilatie is ontstaan. Omdat we ons niet altijd bewust zijn hoe en in welke mate we op stress of angst reageren kan het zijn dat we de stressreactie onvoldoende herkennen. Het lichaam blijft als het ware gealarmeerd en gespannen. Tijdens de therapie kunt u de signalen van stress leren herkennen.

Als psychosomatisch oefentherapeut behandel ik de lichamelijke klachten die ontstaan door piekeren, angst en stress.

Wat als eerste belangrijk is ,is hoe je een hyperventilatie aanval opvangt  en hoe je een hyperventilatie aanval kan voorkomen.

Daarbij is het goed om meer te weten van de achtergrond van hyperventilatie. Samen onderzoeken we wat de oorzaak is van de hyperventilatie. Dit kan via inzicht gevende gesprekken en oefeningen.

De therapie wordt verder besteed aan loslaten van aanwezige spierspanning, ontspanning en ademhaling.

Indien van toepassing wordt er ingegaan op  angst-, en stressmanagementtechnieken.

Na 4-6 behandelingen kun je verandering merken. De behandeling wordt vergoed door de aanvullende verzekering.

Meer informatie kun je krijgen op de volgende site: www.hyperventilatie.org.